• Valentínsky ples, karneval 2024

          • Ďalšie úžasné akcie sa uskutočnili na našej škole.

            Fašiangy sú už tradične časom plesov, zábav a karnevalov. Valentínsky ples a karneval nechýbal ani na našej škole. Žiaci sa na tieto akcie tešili celé týždne dopredu, ukázali svoju kreativitu pri príprave masiek. Valentínsky ples sa nám taktiež vydaril, niesol sa v znamení skvelej zábavy, súťaží a radosti.

            Poďakovanie patrí najmä rade rodičov, ktorá pomohla pri realizácii týchto akcií finančne, ale aj osobnou účasťou rodičov, ktorí sa zapojili do všetkých aktivít. Taktiež rodičom, ktorí pripravili pohostenie na ples.

             

          • Postavičky z odpadového a zbytkového materiálu

          • Žiaci 2. A v rámci hodín výtvarnej výchovy vyrábali postavičky z odpadového a zbytkového materiálu. Do každého diela vložili kus fantázie a tvorivosti. Rôzne škatuľky, vrchnáčiky či zbytky papierov sa premenili na zaujímavé výtvory.

          • Štvorlístok - nové číslo školského časopisu

          • Časopis plný rozhovorov, ankiet, knižných recenzií a ukážok ocenených literárnych prác pre vás pripravili dievčatá z 9. A. Okrem zaujímavého čítania môžeš s časopisom pátrať po knižnej šifre alebo nám dať spätnú väzbu a vyhrať "známkového" žolíka. Tlačená verzia bude v triedach dostupná po jarných prázdninách.

            Príjemné čítanie!

            Stvorlistok_23-24_1.pdf

             

          • Školský podcast - Denník Anny Frankovej

          • Školský podcast - Denník Anny Frankovej

            Veľmi sa tešíme, že podcast Život s knihou pokračuje aj v novom roku. Najnovší diel o knižke Denník Anny Frankovej si môžete vypočuť prostredníctvom odkazu nižšie. Ilustrácia ku knižnej šifre bude zverejnená v školskom časopise - nájdete ho vo svojich triedach po jarných prázdninách :).

            Prajeme príjemné počúvanie!

            Podcast si vypočuješ TU:

          • Hviezdoslavov Kubín

          • V januári 2024 sa uskutočnilo na našej škole školské kolo 70. ročníka súťaže v prednese HVIEZDOSLAVOV KUBÍN. Víťazmi školského kola sa stali: Nelka Sobolová (3.A), Alica Tomašcová (4. A), Sofia Oravcová (5. A) a Miriam Plevková (6. A).

            Dňa 09. 02. 2024 sa konalo v Kultúrnom dome v Krásne nad Kysucou obvodné kolo. Na treťom mieste sa umiestnila Sofia Oravcová za II. kategóriu v prednese prózy. Druhým miestom bola ocenená Alica Tomašcová za I. kategóriu v prednese poézie, ktorá postupuje do okresného kola. Ďakujeme všetkým žiakom za reprezentáciu našej školy v oblasti literatúry, umenia a prednesu.

             

             

             

          • Prednáška s VEDÁTOROM Samuelom Kováčikom

          • 18. 1. 2024 sme zrealizovali ďalšiu zo série prednášok zameraných na kritické myslenie. Naším hosťom bol VEDÁTOR Samuel Kováčik.

            Samuel je teoretický fyzik, ktorý realizuje vedecký výskum na Slovensku aj v zahraničí.  Je docentom Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK, kde okrem iného pripravuje budúcich učiteľov fyziky. Zároveň je autorom projektu VEDÁTOR a s kolegom pravidelne nahráva VEDÁTORSKÝ PODCAST https://open.spotify.com/show/37cAvENiKlkcXjpvIIOdE0 . Pre širokú verejnosť napísal dve knihy, v ktorých fyziku vysvetľuje tak, aby jej porozumel každý, kto má záujem. Samuel je však v prvom rade príjemný a otvorený človek, ktorý sa snaží búrať mýty o vedcoch zatvorených v laboratóriu bez kontaktu s okolitým svetom. Našim novinárkam z mediálneho krúžku ochotne poskytol rozhovor, ktorý si už čoskoro budete môcť prečítať v školskom časopise.

            Prednášku sme realizovali v rámci programu MYSLI KRITICKY!, ktorý získal podporu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Vďaka spolupráci s Kysuckou galériou sme sa mohli stretnúť v príjemných priestoroch oščadnického kaštieľa.

          • Nové knižky v triednych knižniciach

          • V septembri 2023 sa naša škola zapojila do výzvy Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR - "Čítame pre radosť". Vďaka úspešnému projektu sa triedne knižnice rozrastú o takmer 90 nových kníh v hodnote 1000 EUR. Radosť z čítania si vychutnajú mladší, ale aj starší žiaci, ktorí pri výbere kníh aktívne pomáhali. V triedach sa tak ocitnú práve tie knižky, ktoré deti bavia a zaujímajú - prezrieť si ich môžete v priloženom fotoalbume.

          • OLYMPIÁDA Z ANGLICKÉHO JAZYKA

          • O tom, že našu základnú školu navštevujú samí šikovní žiaci, veľmi dobre viete. Anglický jazyk nevnímajú iba ako povinný cudzí jazyk, ale majú s ním oveľa bližší vzťah. Svoje vedomosti si preverili súťažnou formou prostredníctvom školského kola olympiády v dvoch kategóriách:

             

            1A (5. – 7. ročník)

            1. Kristína Wimmerová – 7. A

            2. Kristián Kučák – 6. A

            3. Boris Bednár – 7. A

             

            1B (8. – 9. ročník)

            1. Dominika Kvašňovská – 9. A

            2. Rebeka Gavláková – 9. A

            3. Nela Drahňáková – 9. A

                Laura Pavlinová – 8. A

             

            Kristína WimmerováDominika Kvašňovská postúpili na okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo 17. januára 2024 v Centre voľného času Čadca. Obe dievčatá boli úspešnými riešiteľkami.

            Dievčatám blahoželáme a ďakujeme im za výbornú reprezentáciu školy.

             

          • Valentínsky ples, karneval

          • ZŠ s MŠ Oščadnica 1374

             

             Valentínsky ples

             

            Valentín - 5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť - Dekoračné tabuľky

             

            KEDY: 9. február 2024

            KDE: v ZŠ s MŠ Oščadnica

            O KTOREJ: 14:00 – 19:00hod.

            PRE KOHO: ročníky 6.- 9.

                                                         

             Pozvánka na Karneval 1

            KEDY: 9. február 2024

            KDE: v ZŠ s MŠ Oščadnica

            O KTOREJ: 8:00 – 11:30hod.

            PRE KOHO: ročníky 1.- 5.

             

          • Vážení rodičia.

          • Dovoľte, aby sme vám ponúkli možnosť voľnočasovej aktivity pre 2. polrok aktuálneho školského roka, ktorý pre naše deti organizuje Kysucký šport, o. z.. Projekt zameraný na komplexú pohybovú prípravu detí prvého a druhého stupňa ponúka širokú škálu pohybových možností.

            VŠESTRANNÁ POHYBOVÁ PRÍPRAVA zaknihovala v 1. polroku zaujímavé výsledky. Pod taktovkou skúsených kysuckých trénerov, tréneriek a ambasádorov projektu (Dominik Klimek a Aneta Tichá) ich zverenci a zverenkyne zabehli stovky kilometrov, zahrali sa desiatky pohybových hier a pridali množstvo posilňovacích cvičení a gymnastiky a to všetko hravou formou zábavy.

            Do budovania pevných základov nielen fyzického, ale aj mentálneho zdravia dnes pozývajú ďalšie deti. Oficiálny termín prihlásenia sa je do 2. februára 2024. Všestranná pohybová príprava prebieha v našej telocvični každú stredu od 13:30 h do 15:00 h.

            Pokiaľ máte záujem o informácie, alebo registráciu zavolajte na +421 951 358 572, alebo vyhľadajte stránku www.vsestranna.sk kde sa dozviete niečo o filozofii projektu, jeho cenu, kontakt a tiež spôsob registrácie.  

          • POĎAKOVANIE

          • Vážení rodičia, starí rodičia a priatelia našej školy!

            Koniec kalendárneho roku je časom, kedy ľudia hodnotia a sumarizujú. I my sme sa obzreli späť a chceli by sme vyjadriť našu vďačnosť všetkým, ktorí našu školu, naše deti a našich žiakov akýmkoľvek spôsobom podporili. Vďaka Vašej podpore sme mohli zrealizovať viaceré školské akcie, ktoré prispievajú k zážitkovosti vyučovania a k všestrannému rozvoju našich detí a žiakov. Úprimné ďakujem patrí i tým, ktorí nám pomáhajú v postupnej modernizácii našej školy.  Chceme sa poďakovať i všetkým dobrovoľným darcom, vďaka ktorým sme mohli opäť zorganizovať  vianočné trhy, ktoré prehĺbili príjemnú predvianočnú atmosféru. Veľká vďaka! Rovnako ďakujeme i všetkým, ktorí dokázali, že im nezáleží len na sebe a podporili našu školskú zbierku - Vianočné potešenie pre seniorov. Z vianočných darčekov sa tešili starčekovia a starenky v domove sociálnych služieb Orgován.

            Aj malými činmi sa dajú dosiahnuť veľké veci. A práve preto pre nás Vaša podpora veľa znamená. Ešte raz všetkým veľké ĎAKUJEME!

            S pozdravom,

            kolektív ZŠ s MŠ Oščadnica 1374

             

          • Vážení rodičia a dospelí stravníci ŠJ,

          • Výška príspevku na  úhradu nákladov na nákup potravín, výška príspevku na režijné náklady a  podmienky úhrady v zariadení školského stravovania  

             

            1. V súlade s § 140 ods. 10 zákona a § 141 ods. 6 č. 245/2008 Z. z. (školský zákon) výšku príspevku na  úhradu nákladov na nákup potravín , výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v zariadeniach školského stravovania , ktorých zriaďovateľom je obec alebo samosprávny kraj, určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením.
            2. Obec Oščadnica, zriaďovateľ zariadení školského stravovania, určuje  príspevok zákonného zástupcu dieťaťa materskej školy, žiaka základnej školy a príspevok zamestnancov škôl, školských zariadení a iných fyzických osôb  na nákup potravín v súlade s 3.finančným pásmom - Finančné pásma A na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov,  Finančné pásma B  na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov pre diétne stravovanie, stravovanie športovcov, celoročné stravovanie a stravovanie zamestnancov školy, školských zariadení a iných fyzických osôb,  ktoré vydalo MŠVVaŠ SR s účinnosťou od 1.1.2023 a výšku príspevku na režijné náklady nasledovne: 

            A/  Skupina stravníkov bez nároku na štátnu dotáciu 

            1. Výška príspevku zákonného zástupcu na nákup potravín a režijné náklady na dieťa v materskej škole ( od 2 do 5 rokov )

            a) celodenným pobytom: (desiata: 0,50 €, obed: 1,20 €, olovrant: 0,40 €, réžia:0,30€): 2,40 € na deň   

            b) s poldenným pobytom: ( desiata: 0,50€, obed: 1,20€, réžia: 0,30€):                         2,00 € na deň                                                 

            B/  Skupina stravníkov s nárokom na štátnu dotáciu - zákonný zástupca musí o dotáciu písomne  požiadať 

            1. Výška príspevku zákonného zástupcu na nákup potravín a režijné náklady na dieťa v materskej škole   

            a)  dieťa MŠ od 2-5 rokov – hmotná núdza,  štátna dotácia: 1,40€ 

            s celodenným pobytom: (desiata: 0,50 €, obed: 1,20 €, olovrant: 0,40 €, réžia:0,30€): 1,00 € na deň                     

            s poldenným pobytom:  (desiata: 0,50€, obed: 1,20€, réžia: 0,30€) :                            0,60€ na deň                                                             

            b)  dieťa MŠ - predškolák, štátna dotácia:1,40€  

            s celodenným pobytom (desiata: 0,50 €, obed: 1,20 €, olovrant: 0,40 €, réžia:0,30€):  1,00 € na deň                     

            s poldenným pobytom:  ( desiata: 0,50€, obed: 1,20€, réžia:0,30€)                              0,60 € na deň  

              

            2.  Výška príspevku zákonného zástupcu na nákup potravín a režijné náklady na žiaka  v základnej škole   

            a)žiak I. stupňa základnej školy- ( štátna dotácia 2,10€ , obed 1,70, réžia 0,50€):   0,10€                               

            b)žiak II. stupňa základnej školy- ( štátna dotácia 2,30€, obed 1,90€, réžia 0,50€): 0,10€   

                       

            C/  Skupina stravníkov s nárokom na štátnu dotáciu – ak zákonný zástupca o dotáciu písomne  nepožiada  

            Výška príspevku zákonného zástupcu na nákup potravín a režijné náklady  

            1.  na dieťa v materskej škole  ( hmotná núdza, predškolák)  

            a) s celodenným pobytom (desiata: 0,50 €, obed: 1,20 €, olovrant: 0,40 €, réžia:0,30€):  2,40 € na deň   

            b) s poldenným pobytom (desiata: 0,50 €, obed: 1,20 €, réžia:0,30€):                        2,00 € na deň                                                       

            2. na žiaka I. stupňa základnej školy ( obed: 1,70, réžia: 0,50€):   2,20 € na deň    

            3. na žiaka II. stupňa základnej školy ( obed: 1,90, réžia: 0,50€):  2,40€ na deň                                          

              

            D/ Dospelí stravníci (zamestnanec, cudzí stravník)  

            finančný limit na nákup potravín:                                                                      2,50 €                                     

            režijné náklady:                                                                                                 1,70 €  

            cena stravného lístka:                                                                                       4,20 € / obed 

             

            3. Podmienky úhrady nákladov  v zariadení školského stravovania 

             Zákonný zástupca dieťaťa/ žiaka uhrádza príspevok na stravovanie mesačne vopred,  najneskôr do 

            28. dňa v mesiaci na účet školskej jedálne (číslo účtu viď. zápisný lístok ), resp. v hotovosti u pani vedúcej ŠJ.  

            Zákonný zástupca, ktorý poberá dotáciu na stravu, je povinný uhradiť  zálohovú platbu za neodhlásené obedy vo výške 20€ na účet školskej jedálne (číslo účtu viď. zápisný lístok ), resp. v hotovosti u pani vedúcej ŠJ. Záloha musí zostať na každý mesiac vo výške 20€. V prípade poklesu zálohy (zúčtované platby za neodhlásené obedy) je zákonný zástupca povinný  stanovenú výšku dorovnať v nasledujúcom mesiaci. 

             

            Úhrada zákonného zástupcu dieťaťa, ktorý poberá dotáciu na stravu, sa znižuje o poskytnutú dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom podľa osobitného predpisu iba v prípade, ak sú  splnené obidve podmienky súčasne, t.j. dieťa/žiak sa zúčastní výchovno-vzdelávacieho procesu v  škole a odoberie obed. 

             

            V prípade neprítomnosti dieťaťa/žiaka v škole je povinnosťou zákonného  zástupcu odhlásiť dieťa zo  stravy deň vopred  (on-line  na web. stránke jedálne, prostredníctvom SMS na tel.č. uvedenom v zápisnom lístku, prípadne osobne v ŠJ. )   Len v prípade náhleho ochorenia dieťaťa/žiaka bude možné v daný deň odhlásiť dieťa/žiaka najneskôr do 5:30 hod. ráno.   

             

            Za neodhlásenú stravu sa dotácia na stravu neposkytuje.   

            Ak zákonný zástupca neodhlási dieťa/žiaka  v stanovenom termíne, je povinný uhradiť stravný lístok  v plnej výške, zároveň  má právo v prvý deň neprítomnosti dieťaťa/žiaka v škole odobrať si túto stravu  do obedára resp. v jednorazovom obale – poplatok za obal 0,40€.   

            Preplatky zo zálohových platieb  budú zákonným zástupcom vrátené najneskôr  v nasledujúcom mesiaci po skončení nároku na dotáciu.  

              

            Obec Oščadnica, ako zriaďovateľ zariadení školského stravovania (ŠJ a VŠJ), môže rozhodnúť o zrušení alebo odpustení príspevku v prípadoch stanovených zákonom.1 To neplatí, ak ide o deti  a žiakov, na ktoré sa poskytuje dotácia podľa § 4 zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. 

             

            Čl. III

            Záverečné ustanovenia    

            Toto VZN zároveň ruší platnosť Všeobecne záväzného nariadenia Obce Oščadnica č.1704/2023 schváleného obecným zastupiteľstvom dňa 17.04.2023.

            Celé znenie VZN: VZN_1312/2023/1.pdf

             

             

          • Zmena výšky poplatkov v MŠ a ŠKD s účinnosťou od 1.1.2024

          • Všeobecne záväzné nariadenie  

            č. 1312/2023/1  

            V súlade s § 28 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon) výšku mesačného príspevku  zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov  materskej školy zriadenej obcou určí zriaďovateľ  všeobecne záväzným nariadením.  

            1.Obec Oščadnica, zriaďovateľ uvedených materských škôl, určuje výšku mesačného príspevku  zákonného zástupcu za pobyt dieťaťa v materskej škole nasledovne: 

            MŠ Oščadnica –  Píla  22                    20,00 €  / mesačne  

            MŠ Oščadnica – Ústredie 1579           20,00€  /  mesačne  

            MŠ Oščadnica – Rovne 1492              20,00€ /  mesačne  

            2. Príspevok v materskej škole sa neuhrádza za dieťa,

            1. ktoré navštevuje posledný ročník  materskej školy (predškolák),  
            2. ak zákonný zástupca dieťaťa predloží riaditeľovi materskej školy doklad o tom, že je poberateľom  dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi.  

            3. Príspevok v materskej škole na základe rozhodnutia zriaďovateľa sa neuhrádza za dieťa: 

            1. ktoré má prerušenú dochádzku do materskej školy na viac ako 30 po sebe nasledujúcich kalendárnych  dní z dôvodu choroby alebo rodinných dôvodov preukázateľným spôsobom; 
            2. ktoré nedochádzalo do materskej školy v čase školských prázdnin alebo bola prerušená prevádzka  materskej školy zapríčinená zriaďovateľom alebo inými závažnými dôvodmi; v týchto prípadoch  uhrádza zákonný zástupca pomernú časť príspevku určeného v ods. 2. 

            4.Zákonný zástupca dieťaťa je povinný uhradiť mesačný príspevok vopred, najneskôr do 10. dňa v  kalendárnom mesiaci.     

             

            Výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosti školského klubu detí  

            1. V súlade s § 114 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon) výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosti školského klubu detí určí všeobecne záväzným nariadením obec, ktorá je jeho zriaďovateľom.  
            2. Obec Oščadnica, zriaďovateľ školského klubu detí, určuje výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosti školského klubu detí      16,00 € / mesačne. 
            3. Zriaďovateľ školského klubu detí môže rozhodnúť o znížení alebo odpustení príspevku, ak zákonný zástupca o to písomne požiada a predloží doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu.  
            4. Zákonný zástupca dieťaťa je povinný uhradiť mesačný príspevok vopred, najneskôr do 10. dňa v kalendárnom mesiaci. 

            Celé znenie VZN: VZN_1312/2023/1.pdf

             

             

             

                                  

                  

          • Nakresli si betlehem 2023

          • I v tomto školskom roku sa naši šikovní žiaci zapojili do výtvarnej súťaže "Nakresli si betlehem". Až ôsmi z nich získali čestné ocenenie za svoju výtvarnú prácu. Pochvala patrí týmto žiakom: 

            Anna Koperová 3. A

            Peter Roman 3. B

            Alica Tomašcová 4. roč.

            Tamara Papajová 5. A

            Klára Vojtušová 7. A

            Emma Škorvánková 9. A

            Rebeka Gavláková 9. A

            Timea Jarníková 9. A

            Všetkým oceneným ešte raz srdečne gratulujeme a želáme veľa ďalších tvorivých síl. 

             

          • MYSLI KRITICKY! - aktualizovaný program

          • ​​​​​

            Projekt schválený Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu pokračuje ďalej. Pre žiakov 7. až 9. ročníka sú pripravené zaujímavé podujatia s odborníkmi na kritické myslenie.​​​​​​

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje