• Vyhodnotenie literárnej súťaže Detská rozprávková Žilina

          • V piatok 8. decembra sa v priestoroch žilinského Artfóra uskutočnilo vyhodnotenie celoslovenskej literárnej súťaže Detská rozprávková Žilina 2023. Texty od 185 mladých autorov hodnotila trojčlenná odborná porota v zložení: Július Belan (spisovateľ), Igor Válek (spisovateľ a publicista) a Diana Mašlejová (spisovateľka). Ocenenia si odnieslo 11 detí, medzi nimi aj dvaja naši žiaci.

            V kategórii 8 – 12 rokov sa umiestnili:

            •  1. miesto – Marko Karaščák (4. A),     
            •  3. miesto – Adam Tomašec (4. A).      

            Víťazom srdečne gratulujeme a zároveň ďakujeme aj ostatným štvrtákom, ktorí sa do súťaže zapojili.

          • Vianočná besiedka

          • Vážení rodičia.

            Srdečne Vás pozývame na vianočnú besiedku, ktorá sa bude konať  v piatok 22.12.2023 o 10:20 hod.

            Príďte sa pozrieť na výstúpenie Vašich detí, ktoré si pre Vás pripravili krásny vianočný program.

             

          • Projekt  OLEJKO

          • Čo s kuchynským odpadom doma?

            Naša škola sa zapojila do projektu OLEJKO s kuchynským odpadom na pomoc škole a domácnostiam v našej obci. V školskom areáli sa nachádza hnedá kontajnerová nádoba, kde môžete priniesť použitý olej.

            Projekt zastrešuje slovenská firma ESPIK patrí k významným ,,zberovkám“, ktoré pôsobia na trhu v oblasti poskytovania služieb pri zbere a likvidácií biologicky rozložiteľných odpadov, zároveň má najväčšie pokrytie poskytovaných služieb na Slovensku.

          • BUBNOVAČKA

          • Naša škola sa dňa 20. novembra 2023 zapojila do akcie „Bubnovačka - Aby bolo deti lepšie počuť!“ Myšlienka podujatia už po desiatykrát upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu včasnej prevencie v spoločnosti.

             

          • Tvorivé písanie v Kysuckej knižnici v Čadci

          • 28. 11. 2023 absolvovali naši žiaci workshop zameraný na tvorivé písanie. Pekná akcia bola súčasťou sprievodného programu Jašíkových Kysúc – literárnej súťaže, ktorú každoročne organizuje Kysucká knižnica v Čadci. Lektorkou workshopu bola vysokoškolská pedagogička a uznávaná poetka Silvia Kaščáková. Žiakom predstavila svoju knižku Slovníček z básničiek, a potom prišla na rad hra so slovami. Deti spolu s ňou vstúpili do sveta fantázie a pod trpezlivým vedením vytvorili vlastné básne. O tom, že sme si naozaj rozumeli, svedčí pozvanie na literárny festival, ktorý každoročne organizuje Katolícka univerzita v Ružomberku. Už teraz sa tešíme na apríl.

          • Čo vidia deti na TikTok-u? Prednáška s Vladimírom Šnídlom

          • 27. 11. 2023 sme v rámci programu Mysli kriticky! zrealizovali ďalší vzdelávací workshop zameraný na mediálnu gramotnosť. V škole nás navštívil novinár Vladimír Šnídl, ktorý sa dlhodobo venuje téme hoaxov a dezinformácií. So žiakmi 7. až 9. ročníka sa rozprával o algoritmoch, ktoré využívajú sociálne siete, aby nás čo najdlhšie udržali pri obrazovkách. Žiaci rozoberali, ktoré siete využívajú, koho na nich sledujú a koľko času trávia s mobilom v ruke. Zistili, že telefón ich môže upozorniť, ak prekročia denný limit a že svoj Facebook si môžu „vychovať“. Pán Šnídl ocenil konštruktívnu diskusiu a žiakov pochválil za ich vedomosti v oblasti kritického myslenia.   

          • Škola zážitkov III.

          • Dňa 01. 12. 2023 sa v našej škole uskutočnil 3. ročník zážitkového vyučovania. Žiaci aj takouto formou nadobudli nové vedomosti a zručnosti. Svojou šikovnosťou vytvorili mnohé výrobky s vianočnou tematikou. Vytvorilo sa mnoho ozdôb na vianočný stromček, dekorácie, mydielka, balzamy, sviečky z palmového vosku, textilné ozdoby, vianočné oblátky, sušené jabĺčka, zdobili sa medovníky a piekli sa vianočné koláčiky.

            Ďakujeme dobrovoľníkom - mamičkám a pedagógom, ktorí naše deti zaujali zážitkovými aktivitami a prispeli k vianočnej atmosfére.

          • Vlčia rodina - stopárske základy

          • Dňa 29. 11. absolvovali žiaci na 1. stupni besedu s Ing. Katarínou Kyselovou - environmentálnou pracovníčkou Správy CHKO Kysuce. Deti zaujala pútavým rozprávaním o vlkovi dravom. Poznávali charakteristické znaky vlka, spôsob života, prečo žijú vo svorke a mnoho ďalších zaujímavých informácií. Počúvali nahrávky vytia vlka, riešili zaujímavé pracovné listy,  mohli si pozrieť lebku vlka a odliatok jeho stopy. 

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Oščadnica oznamuje, že dňa 8. 12. 2023 (piatok) udeľuje v zmysle §150 ods.5 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a so súhlasom zriaďovateľa  žiakom  riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

            Prevádzka v MŠ Píla, MŠ Ústredie a MŠ Rovne bude prebiehať.

            Školská jedáleň pri ZŠsMŠ bude v prevádzke.

             Mgr. František Klieštik, riaditeľ školy

          • Súťaž iBobor

          • Máme za sebou ďalší ročník informaticko-matematickej súťaže i-Bobor. Pochvalu si zaslúžia všetky tie aktívne deti, ktoré sa do súťaže prihlásili.

            Úspešným tohtoročným riešiteľom srdečne gratulujeme a želáme veľa úspechov.

            Na fotografii medzi úspešnými riešiteľmi nám chýba Timea Jarníková 9.A, Adriána Wimmerová 4.A, Alica Tomašcová 4.A, Nikola Lysíková 4.A, Michal Giláni 5. A a Kristína Kubalová 2.A.

          • Vianočné potešenie pre seniorov

          • Milí rodičia, žiaci a zamestnanci!

            Aj tento rok chce naša škola potešiť seniorov malými vianočnými darčekmi.

            Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca!

            Veci, ktoré má krabička obsahovať sú vypísané  v prílohe.

            Termín doručenia krabičiek je maximálne do stredy 13. 12. 2023.

            Urobiť niečo pre niekoho iného ako pre seba, nie je povinnosť. Všetko z čoho máte dobrý pocit je istý stupeň lásky. Tak si poďme spoločne spraviť tieto Vianoce navzájom krajšími a láskavejšími.

          • Arakovo

          • Spoločnosť Arakovo, ktorá sa zaoberá chovom a vystavovaním exotického vtáctva, zavítala so svojím jedinečným environmentálnym programom i do našej školy. Prednáška o druhoch a živote exotického vtáctva bola spojená i s praktickým kontaktom. Naši žiaci tak získali neoceniteľné poznatky a na zážitky s krásnymi farebnými papagájmi určite nikdy nezabudnú.

          • Program MYSLI KRITICKY! v našej škole

          • Náš program Mysli kriticky! uspel vo výzve na predloženie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na rozvojové projekty škôl na podporu etického správania sa a hodnotového vzdelávania v školách. Výzvu vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, pričom jej cieľom je vytváranie školského prostredia, v ktorom je samozrejmosťou overovanie faktov, rešpektovanie výsledkov vedeckého bádania a odmietanie neoverených a nepravdivých informácií a prezentácie názorov založených na dezinformáciách. Aj vďaka získaným finančným prostriedkom dokážeme našim žiakom zabezpečiť kvalitné vzdelávanie v oblasti kritického myslenia, overovania zdrojov a zodpovedného správania sa na sociálnych sieťach. Do školy postupne pozývame odborníkov, ktorí vedú workshopy určené žiakom 7. – 9. ročníka. Ich predbežný zoznam nájdete v priloženom plagáte.

          • Exkurzia do Kysuckého múzea v Čadci


          • V pondelok, 6.novembra, navštívili naši deviataci Kysucké múzeum a prezreli si aktuálne výstavy. Hneď na začiatku ich zaujala výstava "Odvrátená tvár režimu", ktorá bola venovaná pamiatke obetí komunizmu a približovala jeho temnú stránku. Exponáty zo zbierok múzea boli doplnené osobnou zbierkou pána Kvetoslava Gregora, ktorý sa spolupodieľal na realizácii výstavy a podelil sa so žiakmi aj o svoje bohaté skúsenosti so znalosťami tohto obdobia v regióne. Následne si žiaci prezreli environmentálnu výstavu "Nespútané živly" a výstavu "Metamety" - časostroje a iné stroje. Tu našli rôzne výrobky, prevažne z kovu, doplnené vtipnými príbehmi z pera autora. Nápadité exponáty boli vyrobené recykláciou starých nefunkčných kovových predmetov a previedli návštevníka do sveta fantázie a sci-fi. Následne prešli žiaci do novej časti múzea, zameranej na históriu Kysúc. Tu obdivovali legendárny horelický poklad a novinku - digitálne spracovanie máp regiónu Kysúc - historických, 2D máp i satelitných snímkov. V závere exkurzie si prezreli krátke filmy o regióne horných Kysúc z minulosti.  

          • Charitatívna zbierka na pomoc občianskemu združeniu Maják nádeje

          • Naša škola sa zapája do charitatívnej zbierky na pomoc občianskemu združeniu Maják nádeje. Poslaním tohto združenia je ochrana ľudskej dôstojnosti, pomoc pri začleňovaní rodín do spoločnosti, pomoc rodinám v hmotnej núdzi, osamelým matkám s deťmi.

            Na predaj budú voňavé levandulové srdiečka. Jedno srdiečko bude stáť 2 €

            Žiacka rada bude ponúkať srdiečka v dňoch od 9.11 do 10.11.2023 počas prestávok.

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispejú na dobrú vec.

          • Viac lásky, menej plastu

          • Tento rok sa naši žiaci už druhýkrát zapojili do environmentálneho projektu Viac lásky, menej plastu. Chceli sme inšpirovať k tomu, aby sme na cintorínoch pristupovali s rešpektom nielen k ľuďom, ale aj k prírode, a aby aj školy inšpirovali iných k znižovaniu množstva odpadu. Hlavným dôvodom je fakt, že na našich cintorínoch sa zväčša odpad netriedi a končí na skládkach. Prečo? Lebo väčšina vencov, kytíc a kahancov je vyrobená z materiálov, ktoré sa nedajú recyklovať. Na výrobu prírodných venčekov, ktoré naši žiaci vyrobili, použili iba nazbieraný prírodný materiál a jutový špagát. Vytvorili tak krásne a zároveň biologicky rozložiteľné vence.  

          • Európsky týždeň mobility v spoločnostiach ARRIVA

          • Žiaci 2. až 9.ročnika sa zapojili do výtvarnej súťaže "Cestujeme spolu autobusom", kde zobrazovali svoje predstavy o cestovaní autobusom. Cieľom bolo poukázať na zlepšenie ovzdušia a zdravia obyvateľstva, znižovanie energetických nákladov a spotreby v oblasti dopravy.

          • Návšteva odborníkov z Europe Direct Žilina – workshop zameraný na kritické myslenie

          • Dňa 20. 10. 2023 sme v rámci programu MYSLI KRITICKY! zorganizovali úvodné podujatie, ktorého hlavným cieľom bolo zorientovať žiakov v terminológii súvisiacej s kritickým myslením a mediálnou gramotnosťou. V škole nás navštívili lektori informačného centra Europe Direct Žilina, ktoré pôsobí pri Univerzitnej knižnici Žilinskej univerzity. Pre žiakov 6. – 9. ročníka si pripravili workshop, ktorý sa skladal z viacerých častí:

            • deti sa najskôr oboznámili zo základnými faktami o Európskej únii,
            • v ďalšej časti workshopu sa žiaci dozvedeli, čo je hoax, dezinformácia, misinformácia a na základe ktorých znakov môžeme text vyhodnotiť ako málo dôveryhodný (cieli na emócie, nie je uvedené meno autora/kontakt na redakciu, nie je uvedený zdroj pri fotografiách, veľa gramatických chýb či výkričníkov, častá formulácia o tom, že redakcia/autor nezodpovedá za obsah...),
            • v praktickej časti žiaci pracovali v skupinách, dostali niekoľko textov a vzájomne diskutovali o ich dôveryhodnosti, pričom svoj názor museli obhájiť argumentmi,
            • v poslednej časti pracovali s mobilnými telefónmi a zasúťažili si v pripravenom KAHOOT kvíze. Tí najšikovnejší si odniesli vecnú odmenu.

            V rámci programu MYSLI KRITICKY! pripravujeme pre našich žiakov sériu ďalších podujatí, ktoré im pomôžu zorientovať sa v záplave informácií a tiež posilnia zodpovedné správanie sa na sociálnych sieťach.

          • Deň jablka

          • Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. 21. október bol vyhlásený za Svetový deň jablka, a preto sme si ho pripomenuli v triedach na 1. stupni.

            Pani učiteľky zorganizovali pre svojich žiakov Jablkový deň. Deti sa aktívne zapojili do rozhovoru o jabĺčku. Pozreli si zaujímavé video/prezentáciu, počítali jabĺčkové príklady, čítali rozprávku a vymýšľali príbehy podľa obrázkov.

            Samozrejme nesmela chýbať ochutnávka jabĺk a roznych výrobkov z tohto ovocia. Ďakujeme aj našej žiačke Nelke Jarabicovej 2. A, ktorá pre nás priniesla domáci mušt a výbornú domácu presnidavku. Všetci sme si veľmi pochutnali.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje