• IMATRIKULÁCIA PRVÁKOV

          • Dňa 2.6. 2023 sa v našej škole uskutočnila imatrikulácia prváčikov. Pozvaní boli okrem žiakov 1. A aj ich rodičia. Aby boli prváci pasovaní do cechu žiakov museli splniť neľahké úlohy a získať zázračný kľúč s ktorým vyslobodili kráľovnú (Nina Kubjatková). Za pomoci bubeníka (Karolína Lavrovičová) a našich žiakov z deviateho ročníka, prváci predviedli svoje schopnosti aj vedomosti v čítaní, počítaní, cvičení a ukázali, že všetko hravo zvládnu. Po zložení slávnostného sľubu dostali imatrikulačné listy a medaily so sladkou odmenou.

            Milí prváci, prajeme vám veľa šťastia a úspechov do spoznávania  školského kráľovstva!

          • MDD v ŠKD

          • Tak ako každý rok aj teraz pani vychovávateľky 1. a 2. ročníka pripravili pre deti v školskom klube zábavný deň na školskom dvore. Deti výborne spolupracovali v skupinách, pričom ich neustále sprevádzala veselá nálada. Po skončení sútaže ich čakala sladká odmena. Deti sa už teraz tešia na ďalšiu oslavu Medzinárodného dňa detí.

          • Exkurzia – skláreň, Bojnický zámok, ZOO

          • Vo štvrtok 18. 5. 2023 sa žiaci piateho a šiesteho ročníka vybrali na potulky po Slovensku. Prvou zastávkou bol sklársky skanzen Sklený sen vo Valaskej Belej. Pán Dolinaj nám vo svojej dielni predviedol tradičné postupy tvarovania skla. Priamo pred našimi očami zo skla vyfúkal rôzne ozdoby, zvieratká či úžitkové predmety. Späť v čase sme sa vrátili v Bojnickom zámku, ktorý patrí k najstarším a najvýznamnejším pamiatkam na Slovensku. Deti absolvovali komentovanú prehliadku, dozvedeli sa veľa zaujímavých faktov a sem-tam aj nejakú „pikošku“ či legendu. Záver výletu patril poznávaniu tuzemských aj exotických zvierat v ZOO Bojnice. Počasie nám prialo a žiaci si z exkurzie odniesli pekné zážitky.

          • Olympijské hry Paríž 2024

          • Olympijské hry, ktoré sa začnú v júli 2024, sa snažia upútať pozornosť verejnosti aj inováciami a preferovaním trvalo udržateľných princípov. Stali sa aj témou spoločného enviroprojektu Francúzsko-slovenskej obchodnej komori a Ministerstva školstva SR. Projekt s názvom Odpad ako umenie podporiť edukáciu žiakov ohľadom ochrany životného prostredia. Žiaci jednotlivých tried mali za úlohu vytvoriť ,,umelecké dielo“ z odpadu. 

            Do projektu sa zapojili žiaci 3.A a 4.A. Spracovávali dostupný odpadový materiál a tvorili na hodinách výtvarnej výchovy, ale i v ŠKD. Každé vytvorené dielko by malo divákovi vnuknúť myšlienku, že veciam by sme mali dať i druhú šancu a efektívne využívať všetky zdroje. Ľudstvo musí už raz prekonať svoj konzumný spôsob života a začať recyklovať, up-cyklovať a využívať opakovane dostupné zdroje.

          • 55. Palárikova Raková

          • Palárikova Raková je národná súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby. Po „pandemickej“ prestávke sa 55. ročník opäť otvoril aj základným a stredným školám. V týždni od 23. do 28. apríla 2023 si divadelné predstavenia mohli pozrieť diváci v štrnástich mestách a obciach na Kysuciach. Vďaka spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom si aj naši žiaci mohli vychutnať inscenáciu Sherlock Holmes a záhada rodu Baskerville (Divadlo Actores, Rožňava). Šiestaci a siedmaci vycestovali za umením do Čadce, ôsmaci a deviataci do Krásna nad Kysucou. Spätná väzba na predstavenia bola veľmi dobrá, a preto veríme, že si divadelný zážitok opäť zopakujeme v budúcom školskom roku.

          • ZBEROTVORBA - výsledky súťaže

          • Kysucké kultúrne stredisko v Čadci v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline a ďalšími partnermi pripravilo pri príležitosti Dňa Zeme pre deti 1. stupňa súťaž s názvom ZBERoTVORBA. Jej cieľom bolo podnietiť ich kreativitu ale i rozvíjať environmentálne cítenie. Zároveň bolo cieľom podporiť u detí vzájomnú spoluprácu a tímového ducha. Všetky práce boli najskôr zverejnené na Facebooku, kde ste mohli hlasovať za to dielko, ktoré ste považovali za najkrajšie. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do facebookového hlasovania a dali nám svoj hlas.

            Odborná porota ocenila kreativitu a práce žiakov našej školy, ktoré sa umiestnili na prvých dvoch miestach:

            1. miesto – DÚHOVÁ LÚKA (4.A)

            2. miesto – NAŠI KAMARÁTI ZBERKOVIA (3.A)

            Zástupkyňa organizátora, Ing. Mgr. Katarína Borisová, osobne navštívila našu školu. Poďakovala  žiakom a pedagógom, ktorí sa do súťaže zapojili  - za ich kreatívne nápady, čas a energiu, ktoré prácam venovali. Následne im odovzdala diplomy a vecné ceny. Víťazi v kategórii získali i zážitkovú cenu - voľný vstup pre kolektív do Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste. Víťazom srdečne gratulujeme!

          • Vráťme knihy do škôl

          • Žiak 2. A, Martin Urbánek, bol odmenený v celoslovenskej súťaži "Vráťme knihy do škôl". Cieľom súťaže bolo podporiť záujem mladých ľudi o čítanie a vytváranie pozitívneho vzťahu ku knihám. Víťazovi gratulujeme a ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa do súťaže zapojili.

          • Exkurzia v Kysuckej hvezdárni

          • Dňa 22.mája navštívili žiaci 3.A a 4.A Kysuckú hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste. Vypočuli si úžasnú prednášku o vzniku našej slnečnej sústavy a dozvedeli sa zaujímavosti o Slnku, o každej planéte slnečnej sústavy, ale aj o trpasličích planétach, planétkach, kométach, mesiacoch či meteoritoch. Prezreli si aj výstavu hornín a nerastov, či slnečné hodiny nainštalované v areáli hvezdárne. Vrcholom podujatia bolo sledovanie Slnka, jeho slnečných škvŕn a pohybu  v kopule  ďalekohľadom.  

          • Exkurzia v Kremnici

          • Dňa 22. mája 2023 sme s našimi siedmakmi a ôsmakmi navštívili historické mesto Kremnica. Cieľom našej cesty bola Mincovňa Kremnica, š. p. a Banské múzeum v štôlni Andrej.

            Návšteva sa začala prehliadkou banskej štôlne Andrej. Absolvovali sme dobrodružnú prechádzku časom, oboznámili sa s históriou dobývania zlato–striebornej rudy, z ktorej  sa v 14. a 15. storočí vyrobila podstatná časť zlata v Európe. Štôlňou sme sa prešli v žltých prilbách s čelovkami, dozvedeli sme sa o podmienkach a ťažkej práci vtedajších baníkov pri razení zlata.

            Po absolvovaní prehliadky štôlne sme sa presunuli do mincovne, kde sme absolvovali prehliadku mincí a krátku videoprezentáciu. Pozreli sme si priestory starej raziarne, v ktorej sú ešte dodnes funkčné historické stroje. Pracovníčka mincovne nám ukázala ako pracujú. Potom sme mali možnosť  nahliadnuť do priestorov novej raziarne a vidieť moderné raziace stroje. Mincovňa je v prevádzke už takmer sedem storočí a zaradila sa medzi pamiatky Európskeho kultúrneho dedičstva.

            Všetci sme si odniesli nové poznatky a zážitky.

          • Tréneri v škole

          •  SÚŤAŽ o dvojhodinovku TaŠV so športovou osobnosťou a profesionálnymi trénermi 

            Splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport - Karol Kucera - vyhlasuje súťaž o dvojhodinovku TaŠV so športovou osobnosťou  a profesionálnymi trénermi pre každý kraj samostatne. 

            O čo ide? V spolupráci so športovými osobnosťami, 2 profesionálnymi trénermi a jedinečným Cvičkom sme pripravili ďalšiu súťaž o 2h TaŠV. 

            Kto? Tentokrát sú do súťaže zapojené všetky školy na Slovensku, okrem škôl, ktoré boli zazmluvnené v programe Tréneri v škole v roku 2022.  (Tie už svoje súťaže mali)

            Ako vyhrať? Hlasuj za svoju školu v tomto formulári https://bit.ly/sutazSVKosobnost2023 a po odoslaní hlasu si môžeš pozrieť aký je aktuálny stav. Škola s najväčším počtom hlasov v kraji vyhráva.

            POZOR! V každom kraji vyhráva PRÁVE JEDNA ŠKOLA. 

            Kedy? Súťaž prebieha od 16.5. do 1.6.2023. Dvojhodinovku TaŠV absolvuje víťazná škola v každom kraji. Na základe efektívnej logistiky bude škole vybraná športová osobnosť spolu s 2 profesionálnymi trénermi. 

            Podporte Vašu preferovanú školu, nech môže zažiť jedinečný pohybový zážitok. Všetkým školám držíme palce. 

            https://www.facebook.com/trenerivskole

            #trenerivskole

            Rastislav Staňa

            Vladimír "Dracula" Moravčík

            Barbora Mokošová

            Tomi KID Kovács

            Ján Ďurica (official)

            Úrad vlády Slovenskej republiky

          • Čo si požičať v školskej knižnici?

          • Naši šiestaci pracujú celý školský rok na projekte, ktorý deťom predstavuje pekné knižky. Nie všetky sa zmestia do školského podcastu, preto vytvorili špeciálny zborník so svojimi odporúčaniami. Nájdete v ňom knižky, ktoré ich oslovili najviac. Vytlačená verzia zborníka bude už o pár dní k dispozícii vo všetkých triedach. Ktorúkoľvek knižku si môžete prísť požičať. Tešíme sa na vás v školskej knižnici!

            Zborník si môžete prezrieť TU:

            Knizne_recenzie_2023(1).pdf

          • DENNÝ TANEČNÝ TÁBOR

          • TK D-Dance SK a CVČ pri ZŠ Krásno nad Kysucou ťa pozýva na denný tanečný tábor, kde pod vedením prvotriednych tanečníkov zažiješ kopec zábavy.

            Každý deň bude iný a originálny - a hlavne o zábave!Okrem tanca (tanec na modernú hudbu, základy latinskoamerických a štandardných tancov), spoločných súťaží, kreslenia a hier sa staneš súčasťou skvelého kolektívu!

            Termín 1 : 3.7.2023 - 7.7.2023

            Miesto: ZŠ Krásno nad Kysucou (telocvičňa)Cena: 90,00 € ( obed, olovrant, pitný režim, lektori, program)Vedúci tábora: Lenka a Jakub Dávidkovi a členovia D-Dance SK

            Záväznú prihlášku spolu s poplatkom doručte najneskôr do 16.6.2023 na sekretariát ZŠ Krásno nad Kysucou (p. Cvengrošová), alebo na mail info@ddance.sk a platbu na č.ú. SK37 8330 0000 0027 0223 2411 ( do pozámky uviesť meno a priezvisko dieťaťa )

            Bližšie info tu https://www.ddance.sk/denny-tabor

          • ROZPRÁVKY O PSÍČKOVI A MAČIČKE

          • V rámci čítania s porozumením žiaci 2. A spoločne čítali, rozoberali a rozprávali príbehy z knižky O psíčkovi a mačičke. Svoje zážitky z čítania si upevnili kreslením ilustrácií k jednotlivým príbehom.

          • Šetríme naše lesy - zber papiera

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            ZBER PAPIERA SA PREDLŽUJE DO 26.05.2023 - PIATOK

            vedenie školy Vám oznamuje, že v dňoch od pondelka 15.05. 2023 do piatku 26.05. 2023 sa uskutoční zber papiera.

            Papier do zberu musí byť zviazaný alebo v škatuliach. (okrem kartónov)

            Žiakov, ktorí prinesú najviac papiera čaká odmena.

            Ďakujeme za spoluprácu.

          • Knižná šifra

          • Dňa 30. 4. 2023 vyžreboval pán riaditeľ troch víťazov aprílovej knižnej šifry. Hľadali sme knižku „Pozor, bodkovaný pes!“, ktorú napísala Veronika Šikulová. Viac o tejto knižke sa už čoskoro dozviete v novej časti školského podcastu Život s knihou. Sladkú odmenu si odniesli:

            • Sophia Lušňáková (3. A),
            • Kristína Wimmerová (6. A),
            • Boris Bednár (6. A).

            Zároveň pozývame všetkých žiakov, aby sa zapojili do májovej knižnej šifry. Tentokrát hľadáme známeho detektíva, ktorý pri rozmýšľaní rád hrá na husliach. Celé meno detektíva a meno spisovateľa, ktorý ho vytvoril, napíš na lístok. Nezabudni uviesť svoje meno a triedu. Lístok vhoď do škatule označenej „KNIŽNÁ ŠIFRA“ (k dispozícii v hlavnej chodbe). Žrebovať budeme na konci mája. Knižnú šifru nakreslili žiaci druhého, piateho a šiesteho ročníka.

          • Celoslovenská literárna súťaž Dúha

          • Králi a kráľovné. V histórii, v prírode i vo fantázii. Môj najkrajší sen.

            To sú témy, ktoré organizátori v 27. ročníku celoslovenskej literárnej a výtvarnej súťaže Dúha ponúkli deťom. Porota v zložení:

            • Peter Karpinský, jazykovedec a spisovateľ, predseda poroty,
            • Nina Kollárová, niekoľkonásobná víťazka Dúhy, poetka,
            • Júlia Oreská, odborná pracovníčka pre literatúru Národného osvetového centra,

            hodnotila v literárnej časti 504 prác od 477 mladých autorov, čo je štvornásobný nárast oproti predchádzajúcemu roku.

            O to viac nás teší, že čestné uznanie v kategórii prózy do 15 rokov získala Nina Vojtušová z 5. A. Svoju cenu a diplom si prevzala na slávnostnom vyhodnotení v Starej Ľubovni.

            Gratulujeme!

          • McDonald's Cup

          • ​​​​​

            Žiaci štvrtého a tretieho ročníka sa zúčastnili športového futbalového podujatia McDonald's Cup. V obvodnom kole získali krásne 2. miesto, z ktorého  postúpili do okresného kola.  Srdečne gratulujeme!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje